Tippeligaen 2009: Lyn - Tromsø IL

Jubel etter scoring av Lars Iver Strand.

Det var ikke noe fyrverkeri av en fotballkamp, men da TIL vant sin første bortekamp siden 13. april, var det poengene som var det aller viktigste.

Førsteomgangen bar preg av at Lyn hadde mest å spille for, og at TIL var slitne etter tøffe kamper mot topplagene Molde og Rosenborg. Dermed var det også Lyn som skapte de fleste sjansene før pause. Men laget fra Oslo Vest maktet ikke å få uttelling på sine sjanser, TIL lyktes i å foreta justeringer i pausen, og i løpet av andreomgangen maktet «Gutan» å utlikne sjansefordelingen, og skaffe seg det målet som førte til at reisen til Ullevaal ble kronet med en trepoenger.

– Lyn har tatt klart minst poeng i årets serie, men det er ikke det samme som at Lyn er enkle å slå. De har spilt veldig mye uavgjort, derfor var ikke dette noen enkel seier for vår del, påpeker TIL-trener Per-Mathias Høgmo, etter 1-0, tre poeng og avansement fra 8.- til 6. plass på tabellen – forbi både Viking og Start.

Hjemmedominans.
Det så stygt ut i første omgang på Ullevaal. Lyns raske spisser, Jo Inge Berget og Davy Angan ble gang på gang spilt opp i rene løpsdueller mot TIL-stopperne Miika Koppinen og Tore Reginiussen – noe som syntes å være den eneste medisinen som kunne kurert Lyns sykdommer. Og kuren var nær ved å bli vellykket, for det ble skapt målsjanser:

18. min.: Jo Inge Berget får vendt bort Miika Koppinen og skutt godt, men TIL-keeper Sead Ramovic får avverget til corner.

21. min.: Davy Angan settes opp i løpsduell med Koppinen, og får til slutt skutt – riktignok noe presset.

40. min.: Gøran van den Burght får headet en corner like over.

45. min.: På en Lyn-kontring får Fredrik Dahm stjernetreff fra langt holdt; Sead Ramovic lykkes i å stoppe skuddet, men ikke i å holde i fast grep – og Jo Inge Berget feier returen i mål. Assistentdommeren mener imidlertid at Berget står i offside idet skuddet går, og målet blir annulert.

TIL på sin side skapte ikke mer enn én stor målsjanse i løpet av kampens første 45 minutter. Og illustrerende nok: Mens Lyn skapte sine sjanser ved å spille enkelt, kom TILs sjanse gjennom avansert ett-touch-spill som involverte mange spillere sentralt i banen (25. min.), før Morten Moldskred til slutt avsluttet like utenfor.

«Drita dårlig,» oppsummerte assistenttrener Agnar Christensen om det han hadde sett av eget lag i første omgang, og siktet først og fremst til manglende bevegelser og manglende evne til å komme til klare målsjanser.

Likevel var det – tross alt – også lyspunkter. De fleste av disse var det Ruben Yttergård Jenssen som sto for. For det første viste han vilje og mot til å avslutte fra distanse (11. min. og 28. min.), som begge var mer enn bare vådeskudd. Men viktigst var det at han evnet å bringe ballen under kontroll – og samtidig holde kontroll på hjemmelagets Kasey Wehrman. Wehrman kom gjentatte ganger på etterskudd i duellen med Ruben, og etter at australieren pådro seg gult kort (28. min.), og derfor måtte dempe intensiteten sin, forsvant et viktig våpen hos hjemmelaget.

Justeringer.
Det konkrete grepet TIL-trenerne gjorde ved halvtid, var å sette innpå Remi Johansen som erstatning for Mohammed Ahamed. Johansen tok plass på høyrekanten, mens Lars Iver Strand ble flyttet inn sentralt – og opp i banen – som «hengespiss» bak Morten Moldskred.

Selvsagt er det forenklet, men det er fristende å påstå at dette grepet avgjorde kampen, all den tid Strand ble kampens eneste målscorer:

56. min.: TIL angriper langs venstresiden. Hans Åge Yndestad serverer til Lars Iver Strand, som tråkler seg forbi Lyn-stopperne og løfter kaldt ballen i mål.

TIL hadde flere muligheter til å øke ledelsen og forbedre målforskjellen.

62. min: Joel Lindpere får heade etter corner. Headingen er godt utført, men ender like utenfor.

78. min.: En komisk situasjon – der TIL har mange mann i Lyn-feltet, og der Miika Koppinen til slutt bommer på ballen når han skal sette den forbi Lyn-keeper Tyrel Lacey.

90. min.: Morten Moldskred sliter seg forbi fire Lyn-spillere og stormer mot keeper, men blir til slutt hindret i skuddøyeblikket i en blokkering til corner.

Fra TIL-scoringen og ut kampen, var hjemmelaget praktisk talt uten sjanser på scoring i kampen. I åpningsminuttene av omgangen (46. min.) hadde Angan en mulighet da han kom til avlutning etter å ha tråklet seg til avslutningsmulighet sentralt, men denne muligheten var ikke større enn den Hans Åge Yndestad ble servert (53. min), da han fikk skutt med venstra fra 10 meters hold. Ballen tapte imidlertid fart etter å ha gått via en Lyn-forsvarer, og ble dermed håndterlig for Lyn-keeper Lacey.

TILs beste var Sead Ramovic.   Dommer var Ken Henry Johnsen fra Flint Fotball.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Eirik Haldorsen).

Oppdatert: 28.09.2009