Tippeligaen 2009: Lillestrøm SK - Tromsø IL

To minutters mareritt.

I én time hadde TIL fullstendig kontroll på vertene fra Romerike, og knapt noen duell illustrerte dette bedre enn TIL-back Tom Høglis fullstendige jerngrep på venstrevingen Mathis Bolly. Men i det 59. minutt valgte LSK-trener Henning Berg å erstatte Bolly med Arild Sundgot, og legge om formasjonen. Det ble et avgjørende grep.

I det 60. minutt lyktes det Lillestrøm – ved Olivier Occean – å score mål og redusere TILs 2-0-ledelse.

I det 61. minutt pådro Lars Iver Strand seg sitt andre gule kort og marsjordre.

I det 62. minutt – på det påfølgende frisparket – var det Arild Sundgot som raget høyest i feltet, og fastsatte sluttresultatet til 2-2.

Drømmeåpning:
Noe fyrverkeri av en fotballkamp ble aldri dette tradisjonelt prestisjefylte oppgjøret, og mye av premissene for kampen ble lagt da TIL sikret seg en drømmeåpning på kampen: Sigurd Rushfeldt kriget til seg en corner. Corneren ble lagt av Tommy Knarvik (2. min.). I første omgang klarerte LSK-forsvaret, men i returrommet ventet Morten Moldskred, som presist fant Tore Reginiussen i feltet. Reginiussen tok ballen ned, tverrvendte – og avsluttet til 1-0 mellom beina på Lillestrøm-keeper Otto Fredrikson.

TIL jaget ikke hodeløst etter flere scoringer, men kontrollerte med «halvhøyt» press – på jakt etter overgangsmuligheter.

Lillestrøm viste seg på sin side ute av stand til å skape målsjanser, men klarte til gjengjeld å gjøre feil som TIL kunne ha utnyttet bedre enn laget gjorde.

– Jeg synes vi gjorde en meget bra førsteomgang. Men vi var litt for lite nøyaktig i de situasjonene der overgangmulighetene bød seg. Hadde vi vært litt mer skjerpet, ville vi også ha skapt mange målsjanser, oppsummerer TIL-trener Per-Mathias Høgmo.

Én gang bød muligheten seg for alvor (35. min). Etter at muligheten først tilsynelatende ble skuslet bort, løp Morten Moldskred ballen opp nær venstre cornerflagg. Han dro en skuddfinte på høyreback (!) Karim Essediri, og la perfekt inn til Lars Iver Strand som kom stormende inn på bakerste stolpe – og på spektakulært vis stupheadet inn 2-0. Og slik noterte Moldskred seg for sin andre målgivende pasning.

Om Lillestrøm hadde muligheter før pause? Jo, én halvsjanse (Frode Kippe headet et frisparkinnlegg over i 21. min.) og én reell mulighet: Nosa Igiebor fikk dra seg igjennom TILs midtforsvar og fikk fyre av et kanonskudd. Men TIL-keeper Marcus Sahlman reddet mesterlig – via stolpen.

Antiklimaks:
Andreomgangen ble for TIL et antiklimaks – først og fremst resultatmessig. Men i forhold til innholdet av kampen, lar andreomgangen seg dele inn i tre perioder:

Åpningskvarteret av andreomgangen var en forlengelse av førsteomgangen, og var preget av få sjanser. I løpet av dette kvarteret hadde lagene hver sin halvsjanse: Nosa Igiebor (57. min.) fikk skutt fra 17 meter – utenfor – for Lillestrøm, mens Ruben Yttergård Jenssen (58. min.) fikk skyte på volley fra 16 meter etter kontring.

Så kom de hektiske minuttene mellom 59. og 62. minutt som forandret veldig mye – både resultatet og opplevelsen av kampen. I løpet av dette midtkvarteret av andre omgang bar TIL tydelig preg av å være i villrede, og Lillestrøm hadde initiativet.Lars Iver Strand fikk sitt andre gule kort (rødt). Men selv med én mann mer på banen, og proppfull av selvtillit etter to raske scoringer, maktet likevel ikke hjemmelaget å omsette sitt spillemessige initiativ i store målsjanser.

Dermed gikk kampen inn i sin siste fase – sluttkvarteret – der TIL opptrådte tryggere og i bedre balanse i sin 4-4-1-formasjon. Og selv om Lillestrøm fikk flere nesten-muligheter, særlig i form av cornere – skapte ikke Lillestrøm mer enn to reelle målsjanser mot TILs ene.

Morten Moldskred fikk en eventyrlig mulighet (77. min.) der undertallige TIL lyktes i å komme i overtall mot LSK-forsvaret. Men i stedet for å slå en pasning til høyre, til ledige Martin Knudsen, valgte Moldskred å skyte selv – et skudd som ble blokkert av LSK-stopper Vidar Riseth.

Lillestrøms to siste muligheter var det Edwin som fikk. Først (81. min.) fikk han lagt ballen til rette av Arild Sundgot, men skuddet fra 16 meter endte like til side for mål. Den siste sjansen hans (84. min.) var enda større: Han lyktes i å tråkle seg igjennom midtforsvaret, men da han til slutt var alene med keeper Marcus Sahlman, satte banens beste – Tom Høgli – inn den avgjørende taklingen, og klarerte til corner.

TILs beste Tore Reginiussen.    Dommer var Tom Henning Øvrebø fra Nordstrand.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Eirik Haldorsen).

Oppdatert: 03.08.2009