Tippeligaen 2009: Bodø/Glimt - Tromsø IL

Morten Moldskred jubler for Tommy Knarviks mål.

«Slaget om Nord-Norge» har alltid vært fylt av nerve og prestisje. Denne gang ble det også preget av underholdning.

De siste oppgjørene mellom de to beste nordnorske lagene har de siste årene vært fattig på både målsjanser og scoringer, men Bodø/Glimts skjebnemøte med rivalene fra Ishavsbyen inneholdt det aller meste av hva man kan ønske seg av en fotballkamp.

Litt motsatt av hva disse oppgjørene tradisjonelt har vært beskrevet som: Bodø/Glimt fremsto med høy innsats, og skapte med dette «trykk» – TIL fremsto med større ferdigheter med ball, og skapte like mange klare målsjanser. Uavgjort ved full tid var derfor ikke noe urettferdig resultat.

Snytt for straffe.
TIL hadde flere muligheter til å skaffe seg en aller tiders åpning på kampen. I det tredje minutt kom hjemmelagets Ruben Imingen forkjært inn i en duell med TILs Remi Johansen. Imingen handset åpenbart i eget straffefelt, uten at dommer Kjetil Sælen fikk dette med seg.

Minuttet senere kunne Dominique Taboga gitt TIL ledelsen. En godt slått corner fra Tommy Knarvik skapte trøbbel for hjemmelagets forsvar; halvklareringen havnet i beina på Taboga, som fra hjørnet av femmeteren fyrte et skudd som gikk like over.

Sigurd Rushfeldt fikk også mulighet til å styre en Knarvik-corner i nettet (12. min.), men headingen hans ble klarert til ny corner.

Etter et åpningskvarter med klar TIL-dominans, jevnet kampen seg ut, og i midtfasen av førsteomgangen ble det ikke skapt større sjanser enn to distanseskudd fra Lars Iver Strand. Det første – fra over 20 meter (28. min.) – skrudde ekkelt for Glimt-keeper Pavel Londak, og gikk like over tverrliggeren. Det andre forsøket (34. min.) var fra en bedre posisjon, men ikke like godt utført.

Kampens to store aktører spilte på sentral midtbane for hvert sitt lag – og fra hver sin generasjon: Ruben Yttergård Jenssen (21) på TIL demonstrerte en imponerende ro med ballen. På Bodø/Glimt regjerte Runar Berg (39), og var mannen bak hjemmelagets to målsjanser i åpningsomgangen. Først (35. min) da han stupheadet et innlegg fra Mounir Hamoud, uten å få kraft bak ballen; etterpå (39. min.) da han på glimrende vis tok kontroll på ballen fra en langpasning fra Christian Berg. Alene med TIL-keeper Espen Isaksen avsluttet Runar Berg høyt over mål.

Joel Lindpere kunne gitt TIL ledelse ved halvtid, da han ble frispilt alene med Glimt-keeper Londak (41. min.), men han rakk ikke å stokke beina fort nok til å avslutte skikkelig.

Overtidsmål.
Etter pause var Bodø/Glimt langt mindre preget av nerver enn hva laget hadde vært i åpningsomgangen. Det gjorde hjemmelaget i stand til å produsere sjanser også. Thiago Martins ble gitt to åpne muligheter. En heading (58. min.) som Runar Berg kunne ha stusset videre i mål, men der ballen tapte for mye fart til å bli utagbar for Isaksen. Minuttet senere (59. min.) oppsto kampens desidert største mulighet, da en uoppmerksom Hans Åge Yndestad foretok et hårreisende tilbakespill til egen keeper. Mellom Yndestad og keeper befant Martins seg, som dermed kom alene med Espen Isaksen, uten å være i stand til å overliste keepervikaren.

Kampens aller lekreste angrep var det TIL som sto for, og Ruben Yttergård Jenssen som regisserte. Ved hjelp av hælklikk og én-touch utspilte TIL hjemmelaget, og den samme Yttergård Jenssen var nær ved å omsette angrepet i scoring i sitt forsøk på å «skli» ballen i mål (72. min.). Londak avverget imidlertid forsøket.

Bodø/Glimt holdt trykket oppe, kom til innlegg og avslutninger, men klarte likevel ikke å produsere åpenbare målsjanser. Det ble nesten, noe som kunne vært farlig nok, med heldigere marginer. Eksempler: Innbytter Trond Fredrik Ludvigsens harde skudd (73. min.) som ble blokkert av Dominique Taboga. Eller Ruben Imingens giftige innlegg (78. min.) som var for høy til å bli fanget av keeper Isaksen, men som ble klarert av den samme Taboga før noen av hjemmelagets spillere var i stand til å komme i avslutningsposisjon.

I kampens ti siste minutter syntes hjemmelaget gradvis å tappes for krefter, og TIL kom til flere muligheter. Tommy Knarvik avsluttet en dobbeltsjanse (86. min.), etter at Ruben Yttergård Jenssen og Sigurd Rushfeldt først hadde hatt muligheten. To minutter senere fikk Knarvik mulighet på langskudd fra 17 meter, og til slutt lyktes det endelig for Knarvik å sette ballen i mål også: Innbytter Morten Moldskred ble spilt opp i bakrom (89. min.) og la et hardt innlegg som Sigurd Rushfeldt forsøkte å stupe i mål. Dét forsøket ble avverget av keeper Londak, men ute i feltet fanget Knarvik returen og styrte ballen i nettmaskene.

Med fem tilleggsminutter, fikk hjemmelaget én mulighet, noe de også tok vare på. Morten Moldskred lyktes ikke i et forsøk på angrep, Glimt kontret, Christian Berg serverte en langpasning som innbytter Stig Johansen kontrollerte på brystet. Han vendte bort en ellers bunnsolid Dominique Taboga, og skjøt i motsatt hjørne – utenfor rekkevidde for Espen Isaksen. Dermed 1-1.

Kunne det blitt mer?
Ja!

Fire og et halvt minutt på overtid var det TIL som ble servert mulighet til kontring. Ruben Yttergård Jenssen førte ballen, og et undertallig Glimt-forsvar rygget. Yttergård Jenssen kunne servert til venstre – til Morten Moldksred, eller til høyre – til Sigurd Rushfeldt. Han valgte Rushfeldt, men avslutningen til toppscoreren endte både over og utenfor.

Ruben Yttergård Jenssen spilte en feilfri kamp og var TILs bestemann.   Dommer var Kjetil Sæhlen fra Arna Bjørnar.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Eirik Haldorsen).

Oppdatert: 19.10.2009