Cup NM kvartfinale 2009: Vålerenga IF - Tromsø IL

Snipp, snapp, snute.

Tre minutter på overtid smalt Tommy Knarvik til med et nytt skudd fra distanse. Skuddet traff tverrliggeren – og nøyaktig så langt unna var TIL å ta seg til semifinalen i cupen.

Den høydramatiske kampen inneholdt absolutt alt du kan forvente deg av en fotballkamp; mange scoringer, omdiskuterte situasjoner, straffespark og rødt kort. Og da Vålerenga til slutt vant kampen, med avgjørende scoring fem og et halvt minutt på overtid (!) var det etter å ha vært overlegen i antall målsjanser, men også etter at noen vesentlige marginale situasjoner falt i hjemmelagets favør.

Omdiskuterte situasjoner:
Dommer Kjetil Sælen dømte strengt, men korrekt, da han ga Hans Åge Yndestad gult kort for å felle Morten Berre i første omgang. Men hadde Sælen vært konsekvent, hadde også Vålerengas Kristian Brix fått kort, da han i andre omgang på tilsvarende vis hindret en Morten Moldskred på fri vei inn i motstanderens straffefelt. Dommerens unnlatelse viste seg å bli en viktig margin, da den samme Brix ti minutter før full tid skallet ned TIL-spilleren Martin Knudsen. Men i stedet for at Brix ble gitt marsjordre, ble Knudsen sendt til legetilsyn, TIL redusert til ni mann, og Vålerenga gjort i stand til å utlikne til 3-3.

Hardt TIL-press:
Kampen startet forrykende – der TIL var den førende laget. Første store sjanse oppsto før det var gått to minutter: Tommy Knarvik slo frispark, VIF-keeper Troy Perkins var ute av stand til å få kontroll på ballen, men den innleide stopperen Andreas Nordvik klarte å nekte Miika Koppinen i å gi TIL ledelsen. Det klarte ikke Nordvik da Tom Høgli (8. min.) gjorde en glimrende forsering på høyrekanten; TIL-backen kom seg til dødlinja, slo pasningen 45 grader ut i feltet, der Sigurd Rushfeldt styrte TIL i ledelse.

Etter dette hadde TIL sin beste periode i kampen. Laget satte Vålerenga under tykk, og selv om de fleste sjansene ble blokkert, maktet ikke Vålerenga å komme seg ut av eget forsvar. Likevel var det Vålerenga (21. min) som fikk neste scoring: Et mislykket forsøk fra «Moa», ble til et vellykket innlegg for styring, som Bengt Sæternes ekspederte i nettet.

TIL ble på ingen måte satt ut av denne kalddusjen, for bare fire minutter senere (25. min.) fikk Morten Moldskred vist at det betaler seg å være aggressiv som førsteforsvarer. Høyreback Nouri forsøker å klarere, men treffer Moldskred – som på nytt gir TIL ledelsen.

Før Moldskred økte til 3-1, hadde Hans Åge Yndestad erstattet Joel Lindpere – og i tillegg rukket å pådra seg gult kort. Miika Koppinen slår en upresis pasning ut til Yndestad på venstrebacken (35. min.). Pasningen blir snappet opp av Vålerengas Morten Berre. En Yndestad på etterskudd forsøker å takle Berre, feller ham og belønnes med gult.

To minutter senere (37. min.) gjennomfører TIL en kontring i den absolutte stjerneklasse. En kald og kontrollert klarering havner hos Ruben Yttergård Jenssen på venstrekanten, som avanserer en halv banelengde. Sentralt i banen løper Morten Moldskred raskere enn Vålerengaforsvaret, innlegget fra Yttergård Jenssen er perfekt og styres kaldt i mål av Moldskred.

Dermed kunne IL kontrollere til pause, men i løpet av avslutningen av omgangen skjer det svært mye. Først kunne Tore Reginiussen ha punktert kampen (45. min.) da han fikk et innlegg fra venstre, men landslagsstopperen bommer på ballen sju meter fra mål. Deretter, på overtid av overtiden, pådrar Hans Åge Yndestad seg sitt andre gule kort i løpet av ti minutter: En klarering fra midtforsvaret havner ute i returrommet. Yndestad skal hindre Vålerenga fra å komme til avslutning, og setter inn en takling. Taklingen er ikke stygg, men Yndestad er for sent ute, og pådrar seg derfor både frispark og kort. Frisparket ekspederes av «Moa», som skrur ballen rundt muren, men ikke forbi TIL-keeper Sead Ramovic.

VIF-press:
TIL omrokerer i pausen, og erstatter Sigurd Rushfeldt med Martin Knudsen, for å kunne spille 4-4-1. Undertallet gir Vålerenga mulighet til å sette inn et voldsomt trykk. VIF-presset er akkurat slik TIL satte Vålerenga under trykk like i etterkant av første scoring, men varer mye lenger – egentlig er hele den andre omgangen preget av et massivt Vålerenga-press. Den aller største sjansen (56. min.) er det Miika Koppinen som gir vertene. Han bommer på klareringen og er nær ved å sette ballen i eget mål, men keeper Sead Ramovic makter å ta frem en spektakulær redning og hindre scoring.

Men etter hvert som TIL klarer å ri den verste stormen av, avtar også antall sjanser for hjemmelaget – og betegnende nok: Idet TIL er i ferd med å gjenvinne seg selv og kontroll på det som skjer, får Vålerenga uttelling (74. min.). En corner fra Bojan Zajic ekspederes i mål av kortvokste Kristofer Hæstad, som lykkes i å komme foran oppasser Helge Haugen. Hæstad er heldig som får ballen til å sprette i mål (akkurat som Moldskred var heldig på sin 2-1-scoring).

Ti minutter før slutt oppstår flere omdiskuterte situasjoner samtidig: Kristian Brix kommer løpende inn i et forsøk på duell med TILs Martin Knudsen. Brix feilberegner og skaller Knudsen, pådrar seg frispark og gult kort. Knudsen må ut for å bli sydd, og dermed er TIL redusert til ni mann. Vålerengas spillere får ikke med seg at TIL har fått frispark, og forventer at ballen skal droppes. Ruben Yttergård Jenssen slår frisparket inn i bakrom, der Morten Moldskred kommer på løp. Han kommer alene med VIF-keeper Troy Perkins, runder keeperen og skal sette ballen i tomt mål. I mellomtiden har Kristofer Hæstad lyktes å løpe «hjem» – og redder på streken. Returen er en nesten like stor sjanse – men også denne skusler Moldskred bort.

Dermed er det Vålerenga (85. min.) som får neste sjanse, og den sløses ikke! Jarl Andre Storbæk slår innlegget, og på «bakerste» stolpe kommer Bengt Sæternes og styrer inn sitt andre mål for kvelden.

Det meste tyder på at Vålerenga skal sikre avansementet. Ikke bare fordi vertene spiller 11 mot 9, men også fordi dommer Sælen tildeler hjemmelaget et nokså billig straffespark i kampens siste minutt, når Miika Koppinen «holder» Bengt Sæternes. Straffesparket blir imidlertid ikke avgjørende – for Sead Ramovic er lynraskt nede og avverger forsøket fra «Moa». Dermed får TIL ny energi – som blir ytterligere styrket når Martin Knudsen (1,15 på overtid) kommer inn på banen igjen. Tre minutter på overtid får Tommy Knarvik muligheten til å besørge et heroisk comeback: Han sender i vei et av sine beryktede distanseskudd, men skuddet går i tverrliggeren, via VIF-keeper Troy Perkins.

Ekstraomganger blir det heller ikke. Fem minutter og 29 sekunder på overtid faller avgjørelsen på en situasjon som var svært lik den publikum fikk oppleve i det 56. minutt: Morten Berre fører ballen opp langs Vålerengas høyreside, og får til slutt slått innlegget. Miika Koppinen skal klarere ballen, men treffer ureint, og den spretter i stedet i eget nett bak en totalt utmanøvrert Sead Ramovic.

TILs beste var Sead Ramovic.  Dommer var Kjetil Sælen fra Ytre Arna.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Eirik Haldorsen).

Oppdatert: 10.08.2009