Kvalikkfor2.div. 1970: Tromsø IL - Andenes IL

Det var forbundsdommer Arthur Sælnes fra Nationalkameratene som kom til å stå i forgrunnen, beklagelig nok, under kvalifiseringskampen mellom Tromsø IL og Andenes på Valhall. Hans avgjørelser, eller kanske mer korrekt, manglende avgjørelser, vakte voldsom vrede blant storparten av de over 2000 tilskuerne som var møtt fram, og det var til tider mer enn sydlansk stemning blant publikum.Vi kan forstå at tilskuerne høylydt ga til kjenne hva de mente om dommeren, for han var noe av det svakeste vi har sett på en fotballbane, men vi må også på det mest bestemte ta avstand fra de som stormet banen og forsøkte med håndgemeng å vise hva de mente om han.

Kampen var hård i starten, men ikke mer uryddig enn man kan vente i slike oppgjør, så når det hele nærmest begynte å utarte seg mot slutten av kampen, tror vi dommeren hadde en vesentlig skyld i det hele. Man demper ikke ned spillet med å være arrogant mot spillerne og linjemenn. Når spillerne klart blir felt i straffefeltet, er det for freidig bare å vinke det hele av. Det skjedde tre ganger i Andenes-feltet. At TIL fikk godkjent ei offside-scoring gjør ikke saken bedre.Det ble en meget dramatisk kamp og TILs 4-1 seier gir nok ikke et helt korrekt bilde av det som skjedde ute på banen. Når det likevel ble en så klar seier, tror vi laget først og fremst kan takke Torfinn Ingebrigtsen for det. Etter 18. minutters spill av andre omgang brente han til fra 20 meters hold, og ballen for i vinkelen. Dette var kampens avgjørende goal. Ikke bare skaffet det TIL 2-1 ledelse på et tidspunkt da Andenes syntes å ha kontroll på midtbanen og presset sterkt. Men allerede etter 11 minutter lå den første scoringen for TIL i nettet, dette besørget John Nilsen for. Men Andenes kom tilbake og scoret på straffe ved Willy Kristiansen (keeperen).

Så var det det før omtalte målet til Torfinn Ingebrigtsen som kom etter et veritabelt Andenes-press. Nå var det nesten bare TIL resten av kampen, 3-1 kom  i det 39. minutt. Arnt Hugo Lund avsluttet det hele med å sette inn et straffe like før slutt.

Oppdatert: 21.10.2003