Eliteserien 2023: Aalesund FK - Tromsø IL

1) «Spissen» som ikke er spiss

Vegard Erlien. Han er blitt målgarantisten TIL har savnet. Scoringen hans like før pause var hans 5. for sesongen. Åtte minutter ut i 2. omgangen scoret han sitt kanskje enkleste mål for dagen da han bare nikket inn 1–2 fra kloss hold. 6 mål på 10 kamper lar seg høre av en som ikke er «spiss». TIL har ikke lykkes særlig godt på spissplass de siste sesongene og den 25 år gamle trønderen har allerede flere mål enn Nordås (2), Moses (2) og Tuominen (1) hadde til sammen i fjor. Erlien viser at 16 mål på 32 kamper for 1.-divisjonslaget Ranheim i fjor ikke var en tilfeldighet.

2) Kulthelten fra Danmark

Danske Niklas Vesterlund stjernestatus bare vokser og vokser i TIL. Han ble en kulthelt allerede i fjor for sin personlighet på og utenfor banen, hans oppofrende spillestil og mange målpoeng. En spiller som jubler for taklinger, scoringer, you name it. I år har status bare vokst. Han var iskald da han satt straffesparket 6 minutter på overtid som sikret seier borte mot HamKam (1–2). I sist hjemmekamp mot «Sarpelona» tok han et lynraskt løp sent i kampen for å komme inn i boks på riktig tid og sette inn 1–1, i en kamp TIL vant 2–1 på overtid. Da han igjen punkterte kampen å Color Line med sin tredje scoring på kort tid til 1–3, var det til ellevill jubel for bortefansen, som nok er sjeleglad for at dansken i november i fjor forlenget kontrakten sin i ytterligere ett år (til ut 2024).

3) Øyvanns laaaange løp

Det ble en skikkelig vitamininnspøryting for AaFK da de reduserte til 2–3 i 82. minutt. Kun minutter senere var Markus Karlsbakk på vei igjennom, men Casoer Øyvann tok et langt løp og greide akkurat komme seg inn i kroppen på AaFK-spissen og forhidnre at han fikk muligheten til en sjanse til 3–3.

4) Mye «VAR»

Det ble mange scoringer og VAR–sjekker i kampen. Samtlige tre scoringer i 2. omgang ble VAR-sjekket. Den første til Erlien dro ut i mange minutter, mens de to andre gikk raskere. Ingen av avgjørelsene ble endret og dermed ble det to scoringer til TIL og ett til Aalesund, men garantert situasjoner som snakkes om i etterkant av kampen.

5) Slo borterekord fra 1990

Seieren mot Aalesund var Gutans fjerde strake borteseier: Aalesund (1–2, 11. juni) Haugesund (1–2, 29. mai), HamKam (1–2, 13. mai), Strømsgodset (1–2, 30. april). Kun i årets første bortekamp mot Sandefjord (0–0, 16. april) har det ikke blitt med tre poeng hjem til Tromsø. Sist gang Gutan vant fire på rad borte var i sølvsesongen i 1990.

TILs beste var Vegard Erlien.          Dommer: Daniel Higraff, Forus og Gausel IL.