Eliteserien 2022: Viking - Tromsø IL

1) 287 dager siden forrige borteseier

Adventen nærmer seg med stormskritt for dem som er interesserte i det. For TILs del var den forrige adventstiden – tilbake i desember 2021 – sist gang de vant en bortekamp. 5. desember i fjor slo de Sarpsborg 08 1–0 i Østfold.

Siden den gang hadde de før kampen mot Viking spilt 11 bortekamper uten å vinne. Seks uavgjorte og fem tap. Samtidig som de har gjort det godt på hjemmebane, og flytt på den statistikken for å ha en behagelig plass på tabellen.

Mange trodde TIL skulle vinne, da Warren Kamanzi sendte opp TIL i 2–1 i det 88. minutt. Men det skjer jo alltid noe på overtid med «Gutan». Og presset fra hjemmelaget i den fem minutter lange overtiden betalte seg, da Mai Traore utliknet.

2) Millionbeløp på spill

TIL-seier mot Viking kunne sendt «Gutan» forbi Stavanger-klubben på tabellen, og opp på sjetteplass med grei utsikt oppover på tabellen.

Uavgjort gjør like fullt at TIL enda henger med i kampen om den nevnte sjetteplassen, ettersom det nå bare skiller to poeng mellom Viking som innehar den plassen, og TIL på niendeplass. Vålerenga på femteplass har 39 poeng, og er nok utenfor rekkevidde.

Økonomisk er også forskjellen på å bli nummer seks og ni betydelig. Forrige sesong fikk nummer ni 10,1 millioner i prispenger. Nummer seks fikk omtrent nøyaktig en million mer, med 11,1 millioner utbetalt. Prestisjen gjennom å plassere seg høyeste mulig er viktig, men for et TIL i pengenød vil hver krone telle i høst

TILs utlikningsmål av Christophe Psyche kom i det 49. minutt. Det virker ikke til å være tilfeldig. «Gutan» er nemlig blant eliteseriens tre beste lag når det kommer til å score i det første kvarteret etter pause. Hele ni ganger har de gjort det i 2022, og bare Odd og Molde er bedre med sine 10.

Til sammenlikning har TIL bare scoret to ganger i perioden mellom det 61. og 75. minutt. Ikke noen andre perioder av kampen gjør TIL i nærheten så mye mål som rett etter pause.

4) Mikkelsen skadet – det gir Kamanzi U21-mulighet

August Mikkelsen ble tatt ut på U21-landslaget etter Glimt-kampen forrige søndag, men måtte melde forfall på grunn av en skade som setter han ut noen uker.

Det betyr ikke at TIL er uten spillere i den troppen. Etter hva iTromsø får opplyst skal Warren Kamanzi ha fått beskjed om at han er etteruttatt, og dermed skal med i troppen som skal spille to kamper nå i den kommende landslagspausen.

Nylig kom det i et intervju med VG frem at han har takket nei til å spille for Rwanda, fordi han ønsker å beholde muligheten for fremtidig norsk landslagsspill.

Kamanzi startet mot Viking søndag kveld, og har gjennom sesongen fått stadig mer tillit etter overgangen fra RBK. Han ble snytt for matchvinnerstatusen, da Viking utliknet på overtid. Trøsten får være at han kan få U21-landslagsdebuten.

TILs beste Warren Kaminzy.    Dommer var Sivert Øksnes Amland fra Fana FT.