Eliteserien 2021: Tromsø IL - Sandefjord

1) Sjokkstart etter at TIL ble snytt for straffe

Etter en sterk start på sesongen, med poeng mot Molde hjemme, og ikke minst seier borte mot Viking på 16. mai, var det store forventninger til hva TIL skulle levere mot Sandefjord på Alfheim. Tross alt er Sandefjord tippet på nedrykksplass av de fleste.

Og hjemmelaget startet aggressivt og godt. Lå på de blåkledde Vestfold-gutta, og virket farlige. En stor sjanse ble også skapt, som Tomas Totland til slutt satt rett på keeper.

TIL ble nok også snytt for straffe da nevnte Totland ble taklet innenfor 16-meteren etter åtte minutter.

Men etter drøye 12 minutter fikk Sandefjord en corner, og til da hadde de egentlig ikke vært i nærheten av TILs mål. Hjørnesparket ble stusset videre, og ut av ingenting sto Sander Foss helt alene på åtte meter. Han fikk avsluttet på direkten, og ballen gikk rett igjennom Jostein Gundersen og forbi Jacob Karlstrøm. Dermed 0–1.

TIL brukte noen minutter på å hente seg inn etter Sandefjord-målet, og jobbet seg sakte, men sikkert inn i kampen igjen.

2) Vraket av TIL i 2016 – scoret mot «Gutan» i 2021

Likevel ble ikke status bedre. I stedet for en utlikning, kom Vidar Ari Jónsson inn i en hovedrolle og scoret Sandefjords andre mål noen minutter før pause. Aldri hørt om fyren, sier du?

Forståelig det, men denne spilleren var på prøvespill med TIL våren i 2016-sesongen, og ble tatt imot av en annen og mer kjent islendingen da han kom. Aron Sigurdarson hadde allerede fått TIL-kontrakt etter å ha overbevist TIL-trener Bård Flovik i Bardufosshallen noen uker tidligere. Den samme skjebnen gjaldt ikke Jonsson, som måtte reise slukkøret hjem til Island.

Men han kom likevel tilbake til Norge og havnet først i Brann, før Sandefjord er hans nåværende klubb.

Og etter drøye 40 minutter fikk Sandefjord corner, TIL tapte to dueller på rad og Jonsson skjøt igjennom Isak Helstad Amundsen.

Dermed to sjanser til bortelaget og to mål. Hørt den før? Molde scoret på tre av sine tre sjanser i den første kampen på Alfheim i 2021.

3) August Mikkelsen

20-åringen var frisk i førsteomgangen, uten egentlig å skape noe skikkelig. Snaue fem minutter ut i den andre nølte han ikke.

Et godt innlegg fra Lasse Nilsen fant Mikkelsen foran Sandefjord-målet, og han styre ballen kontrollert og enkelt inn. Dermed var det skapt nytt liv i kampen i det 40 minutter gjensto.

Uten at TIL klarte å sette et voldsomt trykk på Sandefjord utover i andreomgangen.

I stedet mistet innbytter Casper Øyvann ballen, og innbytter Alexander Ruud Tveter inn bortelagets tredje mål. Denne TIL-båten lekker på Alfheim, med tre mål feil vei både mot Molde og Sandefjord. Nå handler det om å ta TIL-båten på land før lekkasjen sender den til bunns. Tre baklengs mot Sandefjord kan ikke forsvares noen dager i uka.

4) Mangel på alternativer offensivt

Mikael Norø Ingebrigtsen, Runar Espejord og Magnus Andersen satt skadet på tribunen. Nysignerte Joachim Rothmann fra Nordsjælland fikk ikke koronatestsvar i tide for å være i troppen. Dermed stilte TIL med en benk uten et eneste reelt angrepsalternativ. Noe som var sårt tiltrengt slik oppgjøret utviklet seg, mot et effektivt Sandefjord-lag.

I stedet valgte Gaute Helstrup å ta ut Moses Ebiye med 13 minutter igjen, og erstatte han med debutant Felix Vrede Winther.

5) Hvor alvorlig er skaden på Gundersen?

Etter salget av Simen Wangberg, er det Jostein Gundersen som er krumtappen i TIL-forsvaret. Han måtte av med halvtimen igjen å spille, og i skrivende stund er det vanskelig å si hvor alvorlig status er der.