Eliteserien 2021: Tromsø IL - Molde

1) Marcus Holmgren Pedersen «revansj»

Den tidligere TIL-spilleren ble solgt til Molde for et drøyt år siden for cirka to millioner kroner. I Tromsø fikk han ikke voldsomt mye tillit. Mye skulle endre seg da han kom til Molde. Der ble han brukt mye fra start av, og har hatt en eventyrlig utvikling siden da.

Tilbake i Tromsø hadde han lovet å revansjere seg. Bare ni minutter tok det før han hadde servert en målgivende pasning til Ohi Omoijuanfo, som på elegant vis sendte Molde i ledelsen.

Men bare halvannet minutt senere tabbet han seg skikkelig ut, rett foran Forza Tromsø. En feilpasning endte til slutt opp hos TILs nye spiss Moses Ebiye, som scoret sitt første mål for «Gutan». Gult kort plukket han seg også opp før det var spilt 20 minutter.

Som mot Glimt sist søndag var banespillet jevnt. Men det var motstanderen som scoret først.

2) Moses Ebiye – TILs nye spissprofil

I vinter kom han til Tromsø som et ganske ubeskrevet blad. Den nigerianske spilleren har aldri fått et ordentlig gjennombrudd på øverste nivå. Gaute Helstrup har i lang tid hatt et godt øye til spissen.

Og ettersom Runar Espejord har blitt skadet i flere uker, er Helstrup avhengig av at Moses leverer. Starten er det vanskelig å si noe på. Han scoret i treningskampene mot Bodø/Glimt og Molde. Og fulgte opp med å score etter bare 11 minutter mot Molde.

Han stoppet ikke der. For etter 44 minutter var han igjen på rett plass til rett tid, da Eric Kitolano fant Ebiye med et innlegg. Avslutningen var en TIL-spiss verdig, og dermed reduserte han til 2–3.

I Tromsø måles en spiss på om han scorer mål, eller ikke. Det gjør Moses Ebiye, og gjør dermed savnet av Runar Espejord mindre. Du kan heller ikke ha en bedre søknad for å beholde plassen, når nyinnlånte Joachim Rothmann blir spilleklar i løpet av en ukes tid.

3) Opphentingen

Nevnte Ebiye var så klart en viktig brikke i at TIL maktet å komme tilbake fra to mål under. Det er det ingen automatikk mot når man møter Molde. Så det viktige reduseringsmålet til Ebiye, som sørget for 2–3 rett før pause, skulle følges opp av en utlikning etter snaue timen.

Jacob Karlstrøm er kjent som en målvakt som er god med beina. Det fikk han virkelig vist. En 70-meterspasning endte opp hos Eric Kitolano, som scoret sitt første mål for «Gutan». Pasningen var bra den, men målet var på ingen måte ferdigscoret. Kitolano tok ballen elegant ned, og satt den nede til høyre for Andreas Linde i Molde-målet.

Og jubelen som fulgte var verdig en målfest og comeback som TIL klarte. Sterkt mot et gulljagende Molde-lag.

4) Forsvarstrøbbelet

Elefanten i rommet etter denne kampen er baklengsmålene. Og måten de kom på. for det er ingen tvil om at Isak Helstad Amundsen (0–1, 1–3) og Anders Jenssen (1–2) kunne stoppet disse målene fra å skje. Hadde det vært slik at Molde spilte ut TIL etter noter, ville det vært lettere å svelge. I stedet vil en evaluering vise at disse åpenbart kan unngås.

TIL-salget av Simen Wangberg innebar en kalkulasjon på at de nåværende spillerne skal erstatte han. Seks baklengs på to kamper er så klart for mye. Men trøsten (om den er verdt noe) får være at det er mot to av Norges fremste lag.

TILs beste var Ebiye Moses.                                                                   Dommer var Sigurd Smehus Kringstad, IL Valders

utarbeidet av Utarbeidet av Mathias William Martinsen og Per Salomonsen.         Kilde itromsø.