Eliteserien 2018: Rosenborg BK - Tromsø IL

Fem snakkiser etter tapet på Eliteserien?

«TIL avslørt – må på overgangsmarkedet i sommer»

Åsen, VAR, Grønlis debut og RBK-talent som kunne vært i TIL. Sjekk hva det snakkes om etter TILs nederlag mot RBK.

1) Stortalentets eliteseriedebut satt fart i TIL

Da Åsen ikke kunne spille valgte Simo Valakari å bytte inn 17 år gamle Sigurd Grønli til sin første eliteseriekamp på selveste Lerkendal etter 81 minutter. 

Fire minutter senere hadde han notert seg for en målgivende pasning til Runar Espejord etter en kamp der TIL lenge hadde vært helt avskrevet.

Det gjorde at TIL de siste minuttene kjempet som løver for å rane med seg ett poeng. Selv om laget gikk poengløse av banen kan TIL glede seg over at en nytt lokalt talent har spilt sine første minutter på toppnivå.

Her blir en ny Rosenborg-yndling (18) født

2) Gamblet ikke med Gjermund Åsen 

Gjermund Åsen var 95 prosent klar til kampen. Verken han eller klubben turte dermed gamble med å starte trønderen mot sine gamle lagkamerater. Selv om det sikkert – særlig i ettertid – fristet å kjøre han ut ville ikke tre poeng i Trondheim vært verdt flere måneder på skadelista for Åsen. 

Trolig vil Åsen være frisk og rask til første kamp mot Haugesund etter ferien 5. august, og det vil være essensielt for at «Gutan» skal henge med i troppen.

For de av TIL-spillerne som tar seg ut i Trondheims natteliv på Solsiden lørdag kveld vil det uansett være med en bismak siden kampen endte med tap.

3) TIL avslørt – må på overgangsmarkedet i sommer

TIL har gjennom våren hatt noen oppgjør de har hatt marginene med seg selv om prestasjonen ikke har vært all verden. Det har stort sett vært med mange av de samme spillerne. 

Særlig i Gjermund Åsens fravær har førsteelleveren stort sett gitt seg selv. Det har gitt en samspilt gjeng som ofte har prestert godt i mange kamper denne våren.

Men mot RBK lørdag kveld fikk TIL ikke spillet helt til å stemme mot et relativt ordinært hjemmelag. Da hadde det gjort seg med noen som kunne satt litt fart i TIL fra benken, foruten en 17 år gammel Sigurd Grønli som det enda ikke kan legges slike krav på.

Per i dag fremstår det som en rekke av spillerne på benken ikke har den tilliten som behøves hos hovedtrener Simo Valakari. Derfor tror jeg behovet for å bytte ut minst to mann i sommer er presserende. Hvordan dette skal løses er opp til klubbens toppledelse.

Mot RBK ble TILs manglende bredde i troppen nemlig avslørt. Å sammenlikne seg med RBK med sine hundrevis av millioner i omsetning er åpenbart urettferdig. 

Men det er dit Simo Valakari sikter med TIL, og har kommet mye nærmere det siste året. Derfor er det presserende med flere strenger å spille på. Å stole på 12–13 mann gjennom en hel sesong er ikke realistisk.

4) VAR i Eliteserien?

Etter 14 minutter kom RBK-spilleren Erik Botheim alene med TIL-keeper Gudmund Taksdal Kongshavn. Førstnevnte passerte Kongshavn, og falt deretter etter kontakt med målvakten. En vanskelig situasjon der dommeren Trond Ivar Døvle etter en samtale med linjemannen valgte å gi femmeter. Åpenbart upopulært i Trøndelag.

RBK-trener Kåre Ingebrigtsen mente i hvert fall at det var straffe, og meldte inn det nå kjente VAR-tegnet fra sidelinja, 60 meter unna situasjonen. Hadde vi hatt VAR i Eliteserien er det ikke utenkelig at han hadde fått medhold, så der var TIL heldige. Dette er ikke siste gangen i år at dette blir et tema i norsk fotball etter VARs «gjennombrudd» i VM.

Bakenga gir seg selv et ultimatum: – På tide å gjøre noe annet hvis jeg ikke scorer på Lerkendal

5) Talentet TIL sa nei til satt på RBKs benk

Emil Ceide Konradsen (16) kunne for et drøyt år siden havnet inn i TIL-systemet. Finnsnes-spilleren var på hospitering hos TIL, men klubben valgte ikke å hente inn Konradsen til akademiet. I stedet kom RBK på banen, og hentet både Emil og broren Mikkel Ceide Konradsen til Trondheim. Der har utviklingen gått veldig fort for det 16 år gamle talentet. 

Han har allerede debutert for A-laget i cupen samt spilt mesterfinalen i Norge mot LSK. Og mot TIL lørdag kveld var Konradsen i troppen sammen med Reginiussen, Bendtner og Jensen. Kommende onsdag spiller RBK mot Valur i europacupen. Jeg blir ikke overrasket om han er med i troppen også der. Spillere fra Finnsnes skal ikke havne i RBK, de hører hjemme i TIL

TILs beste Runar Espejord    Dommer: Trond Ivar Døvle fra Fjellhamar.

Utarbeidet av Per Salomonsen.     Kilde: itromsø.

 

 

 

 

Del dette: