Tippeligaen 2016: Sarpsborg 08 - Tromsø IL

Glade TIL-gutter etter første scoring.

TIL gjorde hele fem endringer fra laget som tapte 0-3 hjemme mot Vålerenga. Henrik Gjesdal erstattet en skadet Kent-Are Antonsen på venstreback, Magnar Ødegaard var tilbake fra suspensjon og erstattet en skadet Jostein Gundersen, mens veteran Morten Gamst Pedersen fikk tillit sentralt i banen og henviste Christian Landu-Landu til benken. Unggutten Mikael Norø Ingebrigtsen overtok for Magnus Andersen på høyrekanten, mens Sofiane Moussa kom inn på topp i stedet for Runar Espejord.

"Gutan" gikk til verks med en gang og allerede etter fire minutter var Gjermund Åsen centimetere fra å sende TIL i ledelsen. Et innlegg fra Henrik Gjesdal traff Åsen perfekt og trønderens hodestup gikk på innsiden av stolpen og ut. Minuttet etterpå var det Morten Gamst Pedersens tur til å treffe stolpen og ut. Veteranen klinket til på hel volley fra 20 meter og traff på innsiden av stanga og ut. Utrolig uflaks at TIL ikke ledet etter fem minutters spill i et fyrverki av en åpning i den utrolig viktige nedrykksthrilleren.

Etter syv minutter var Sarsborg nære etter at Steffen Ernemann skrudde et frispark fra vel 18 meter like til side for mål.

Keepertabbe og mål

TIL ville virkelig ha tre poeng og presset videre på for den forløsende scoringen. Et innlegg nede fra høyresiden fra Gamst Pedersen etter 14 minutter endte opp hos Henrik Gjesdal som fikk avsluttet fra fem meter etter at Arild Østbø feilberegnet, men skuddet ble blokkert.

Og så skulle det endelig lykkes for TIL.

Ulrik Yttergård Jenssen slo en lang pasning i bakrommet mot Thomas Lehne Olsen  som utnyttet en gigatabbe av Sarpsborg 08-keeper Arild Østbø. Østbø var utenfor egen 16 meter og skulle skjerme ballen inn, men Østbø glapp ballen i egen 16 meter og serverte ballen på sølvfat til en jagende Lehne Olsen, som fra skrått hold bredsidet ballen iskaldt i mål, på en langt fra ferdigscoret mulighet.

Nære påj

Like etterpå fikk Sarpsborg 08 frispark på 16-meteren, men skuddet gikk heldigvis i muren og ut til corner, som TIL fikk avverget med nød og neppe. Fryktelig nære en kalddusj like etter scoringen.

Og Sarpsborg 08, som jaget europacup, var slett ikke ufarlig. Etter 40 minutter var de nære på å utlikne igjen da ballen ble slått mot Sigurd Rosted på bakerste stolpe, men midtstopperen rakk akkurat ikke fram og fikk avsluttet mot mål fra kloss hold.

Like før hvilen kom Hans Norbye på et flott løp innover i banen og banket til fra 25 meter, men to meter over mål. Dermed ebbet kampen ut med ledelse til TIL etter en fartsyllt 1. omgang på Sarpsborg stadion.

Utlikning og store sjanser

Tre minutter ut i 2. omgang fyrte Magnar Ødegaard avgårde et frispark fra over 30 meter, kun en halvmeter over mål.

Men Saprsborg 08 kom mer og mer med i kampen og etter 57 minutters spill var lagene like langt etter at Patrick Mortensen enkelt satte inn 1-1. Sarpsborg 08 tok en kontring og slo ut på kanten og tilbake inn i feltet via Simen Wangberg og til Mortensen som fikk stå umarkert og prikke inn 1-1 fra vel 11 meters hold. Loncaric var på ballen og kunne kanskje tatt den.

Vertene fortsatte presset og to minutter senere var de kun en meter fra å ta ledelsen etter skuddforsøk fra Ernemann like til side for mål og "Gutan" virket kjørt.

To minutter senere var Sarpsborg 08 igjen frampå og hadde ikke Mortensen fumlet bort ballen, ville det stått 2-1.

Ny kalddusj

Etter en meget god 1. omgang, var TIL ditto dårlige i starten av 2. omgang og i 66.

minutt var kampen snudd da midtstopper Sigurd Rostedt stanget inn 2-1 etter et innlegg fra Joachim Thomassen etter dårlig balltap av Ulrik Yttergåd Jenssen på midtbanen først og så slapp markering av Wangberg på innlegget og rufsete feltarbeid av Loncaric, som nok burde tatt den også.

I et forsøk på å redde poeng, kom Runar Espejord inn for en anonym Moussa med 17 minutter igjen å spille.

Reddet poeng

Da alt håp virket ute, dukket Thomas Lehne Olsen opp igjen med 11 minutter igjen å spille. Olsen kom på et nydelig gjennomløp og satt ballen iskaldt i lengste hjørne fra vel 15 meters hold. Verken TIL eller Sarpsborg 08 greide å produsere noen store sjanser etter det og dermed endte det 2-2 på Sarpsborg stadion.

Heldigvis for TIL tapte både Bodø/Glimt (0-2 mot Viking) og Stabæk (3-0 borte mot Molde), mens Lillestrøm spilte 1-1 mot Vålerenga. Dermed er TIL bak Lillestrøm på dårlige målforskjell og 31 poeng. Ett poeng foran Glimt på kvalikplass og med tre poeng ned til Stabæk på direkte nedrykk.

Glimt møter for ordens skyld Rosenborg borte i siste serierunde, mens Stabæk spiller hjemme mot tabelljumbo Start.

TILs beste var Hans Julius Norbye.    Dommer var Svein Erik Edvardsen fra Hamar IL.

Utarbeidet av Per Salomonsen.   Kilde:itromsø.