UEFA Europa League Playoff 2009: Athletic Bilbao - Tromsø IL

Kevin Larsen ble gjort til syndebukk av ubrukelig dommer.

TIL var ikke mer enn fire minutter unna å gi Europa et fotballsjokk.

Kamprapport: Athletic Bilbao – Tromsø IL 3-2, første kamp i playoff til Europaligaen.
Kanskje vil det ikke være noen verdenssensasjon om norske Tromsø IL tar seg til gruppespillet i Europaligaen på bekostning av spanske Athletic Bilbao. Men det ville vært et sjokk for Europa om TIL hadde seiret på bortebane – etter å ha spilt ut spanjolene i over en omgang. Men det var dette som var så nær ved å skje på Estadio San Mamés.

Forrykende start.
TIL gikk respektløst til verks, og allerede før det var godt fem minutter hadde Morten Moldskred rukket å stresse keeperen til å gjøre feil – og Tommy Knarvik hadde levert ett av sine praktfulle langskudd. Flere sjanser skulle det bli, til begge lag, men flest og størst til gjestene fra Tromsø.
– Vi spilte glimrende fotball i første omgang. Det var mye vi gjorde bra, men særlig godt lyktes vi med overgangene, oppsummerer assistenttrener Agnar Christensen.
Uttellingen skulle også komme, like før pause, da Morten Moldskred mottok en pasning fra Tommy Knarvik, avanserte, og avsluttet fra 16 meter. Dermed ble det ubegripelig stille blant det entusiastiske publikumet på San Mamés.

Trykket bakover.
Andre omgang startet i stor grad som den første hadde sluttet – med kontroll for TIL. Men etter en times spill fikk hjemmelaget en håndsstrekning fra den sveitsiske dommeren, Sascha Kever, som lot seg lure av Martinez’ skuespill. Martinez falt innenfor 16-meteren, Kever dømte straffespark og gult kort til TIL-back Kevin Larsen – og dermed fikk Martinez anledning til å utlikne.

Utlikningen var begynnelsen på en karakterendring av kampen, som i stadig større grad ble overtatt av hjemmelaget. Riktignok kunne Joel Lindpere 12 minutter før full tid på nytt gi TIL ledelse, men hjemmelaget overtok stadig mer av initiativet, trykket sine gjester lenger ned i banen – og lyktes også å få uttelling både en og to ganger, ved å score fire minutter før full tid – og i kampens siste minutt.

Og slik ble også sluttresultatet endret fra «europeisk sjokk» til den mer tradisjonelle «hederlig nederlag».

– I førsteomgang var vi klart best, og vi fortjente uten tvil å lede til pause. Men utover andreomgangen ble vi forferdelig baktunge, erkjenner lagkaptein Sigurd Rushfeldt.

– At vi ble baktunge hadde ingenting med feighet å gjøre, men bare at vi møtte en veldig sterk motstander, erkjenner han, men mener likevel resultatet i Bilbao er til å leve med foran returoppgjøret på hjemmebane.

– Vi er absolutt realistiske muligheter til å vinne dette sammenlagt, mener han.

TILs beste var Morten Moldskred.   Dommer var Sascha Kevar fra Sveits.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde: Eirik Haldorsen)

Oppdatert: 18.09.2009