Tippeligaen 2009: Tromsø IL - Molde

Seieren over Molde var selve «syretesten» på hvorvidt Tromsø IL er å regne med på øvre halvdel av tabellen. Den testen besto «Gutan».

Kampen mot Molde var årets 35. offisielle kamp for TIL. Mange av de foregående har vært langt morsommere, langt mer sjanserike og kvalitativt bedre. Oppgjøret mot Molde var en slitekamp, i lange perioder ren stillingskrig – en kamp preget av kraftkrevde løping, tøffe dueller og alt som preger kamper som kan bikke begge veier. Den bikket i TILs favør. Slik besto TIL en eksamen i høstregnet på Alfheim.

Vant duellene.
Allerede i kampens åpningsminutter fikk publikum se noe av det som skulle prege oppgjøret. Sigurd Rushfeldt vant sin første duell i «mellomrommet» og stusset Morten Moldskred fri. Moldskred slet seg forbi Molde-stopper Christian Steen, men avsluttet utenfor (2. min.).

Rushfeldts bevegelser litt tilbake i banen gjorde at Daniel Berg Hestad og Magne Hoseth fikk nok å ta tak i av defensive arbeidsoppgaver, og dermed ble hindret fra å briljere offensivt på vant vis. Dermed fikk ikke Makhtar Thioune særlig hjelp i sin duell med Ruben Yttergård Jenssen – og dermed kunne Yttergård Jenssen briljere som selve kongen i midtbaneleddet.

Defensivt strålende, med andre ord, men offensivt var det lite å juble over. Molde hadde to muligheter i første omgang: Magne Hoseth gjenvinner etter egen corner (9. min.), og skyter fra distanse. TIL-keeper Sead Ramovic avverger skuddet ved å slå til ny corner. Flere sjanser hadde ikke gjestene før Makthar Thioune la an til langskudd (38. min.) som var hardt nok, men forholdsvis problemfritt ble reddet av Ramovic.

TIL på sin side hadde tre sjanser utover Moldskreds skudd i åpningsminuttene – og alle tre på dødball. Tommy Knarvik serverte frispark (13. min.) som Sigurd Rushfeldt nådde først, men stussen fra lagkapteinen fikk ikke riktig styring – og endte utenfor «bakerste» stolpe. Ti minutter senere var de samme aktørene i sving på ny. Knarvik serverte frispark fra kant (23. minutt), Sigurd steg til værs og vant duellen – men headingen endte over tverrligger.

Så kom situasjonen som avgjorde kampen: Joel Lindpere serverte corner fra høyre side (25. min), Tore Reginiussen møtte det forholdsvis lave innlegget på fremste femmeter og styrte ballen i mål; 1-0!

Stillingskrig.
Andre omgang ble enda fattigere på målsjanser – og mens første halvdel av omgangen bar preg av et TIL-lag som jaktet den 2-0-scoringen som ville ha punktert kampen – bar andre halvdel preg av et Molde-lag som risikerte gradvis mer i sin jakt på utlikning.

Sigurd Rushfeldt (46. min) kunne stått for punkteringen allerede i åpningsminuttet, men fikk ikke kraft bak venstrebeinsskuddet sitt. Tommy Knarvik ble gitt mulighet (58. min.) fra distanse, men lyktes heller ikke å avslutte med ønsket kvalitet. Det gjorde ikke Sigurd Rushfeldt heller, da han noterte den største sjansen i omgangen (63. min.), da han mer eller mindre bommet på ballen da han skulle avslutte kampens vakreste angrep, som involverte Hans Åge Yndestad, Joel Lindpere og Morten Moldskred.

Det nærmeste Molde kom målsjanser etter pause, skyldes problematisk kommunikasjon mellom TIL-spillerne Tore Reginiussen og Sead Ramovic. Først da Reginiussen slo et litt i overkant hardt tilbakespill, som Ramivic måtte klarere ut til corner. Deretter da Thioune forsøkte seg på et nytt distanseskudd (64. min). Skuddet skiftet retning i Reginussen og kunne utmanøvrert Ramovic, men keeperen kom seg til riktig hjørne og reddet.

Likevel: Gjestene jaktet utlikningen på helhjertet vis, og avsluttet de siste knappe ti minuttene av kampen med tre forsvarsspillere og fire mann i angrep – inkludert midtstopper Marcus Andreasson, som erstattet høyreback Kristoffer Paulsen Vatshaug. Men et visst «trykk» til tross: Målsjanser ble det ikke, og TIL kontrollerte inn en seier som var fortjent nok, men som likevel ikke fremsto som så soleklart overbevisende som den ville ha gjort med ytterligere én scoring.

TILs beste var Ruben Yttergård Jenssen.    Dommer var Svein Erik Edvardseb fra Hamar IL.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Eirik Haldorsen).

Oppdatert: 21.09.2009