Tippeligaen 2009: Tromsø IL - Fredrikstad FK

"Gutan" feirer Sigurd Rushfeldts scoring.

Om byen, klubben, laget og spillerne var utrøstelig skuffet over «betalingen» etter torsdagens uavgjortkamp mot Athletic Bilbao, var denne skuffelsen grundig fordøyd før kampen mot Fredrikstad. TIL demonstrerte begrepet «flying start» overført til fotballen, og førte kampen i et tempo gjestene ikke maktet å henge med i. Da også uttellingen kom på sjansene, var kampen i realiteten avgjort allerede etter en drøy halvtime.

Flying start.
Det hadde ikke gått mer enn 38 sekunder da Sigurd Rushfeldt fikk første mulighet til scoring. Han ble servert et vakkert innlegg fra Joel Lindpere – og headet like over. Den neste – og en av de største sjansene TIL fikk, var det Fredrikstad-kaptein Kasey Wehrman som sto for: Tommy Knarvik lurte Fredrikstads offside-felle (5. min.), serverte til en Morten Moldskred som nok en gang bekreftet strålende form. Moldskreds innlegg fra dødlinja var hardt, bak i feltet sto Rushfeldt klar, Wehrman skled inn for å avverge, og satte ballen i stolpen.

Fredrikstads Abgar Barsom, som fungerte som venstreback i kampen mot TIL, var mannen som fikk Fredrikstad eneste (!) målsjanse i ordinær tid. Den fikk han ved frispark (9. min.). Frisparket var briljant utført, skrudd rundt muren, men TIL-keeper Sead Ramovic lyktes i å avverge uttelling.

Derfra til pause var TIL totalt dominerende, og hjemmelaget klarte å bevise at det glimrende spillet mot Athletic Bilbao ikke bare var forbeholdt særlig festlige anledninger, men også duger i hverdagen i Tippeligaen: Løpskraft og gode bevegelser, pasninger på én og to berøringer, variasjon mellom kort og langt – og en Morten Moldskred satt opp mot Fredrikstads stoppere i dueller langs bakken som gjestenes stoppere viste seg ubekvemme med.

Scoringene kom også. På ett av sine uttallige løp fikk Moldskred sjanse til innlegg (31. min.); bak i feltet utførte Sigurd Rushfeldt en maktdemonstrasjon i hodeduellen – og skallet inn sitt åttende seriescoring for året – og sin 153. totalt i Tippeligasammenheng.

Fire minutter senere var det tid for dobling av ledelsen. TIL får frispark på rundt 20 meter (35. min.). De fleste tror Morten Moldskred skal skyte. Sannsynligvis tror også Fredrikstad-keeper Kenny Stamatopoulos dette, for når Kevin Larsen legger frisparket over muren, er Stamatopoulos for sein til å hindre scoringen.

Sigurd Rushfeldt får mulighet til å score med beinet (38. min.), men det knallharde skuddet klarer Stamatopoulos å avverge til corner.

Morten Moldskred blir i sluttminuttene av første omgang servert «alle målsjansers mor», når TIL gjennomfører et kontringsangrep i internasjonal toppklasse, som involverer 5-6 ulike spillere, hælspark, flikker og til slutt innlegg fra venstrekanten. Den siste, presise pasningen fra venstrekanten havner i beina hos Moldskred (40. min.) på «bakerste» stolpe, som for åpent mål setter ballen utenfor.

– Det er ufattelig at jeg klarte å bomme på den. Sannsynligvis er det vanskeligere å sette den utenfor enn innenfor stengene, konkluderer Moldskred selv.

Sakte død…
TIL starter også den andre omgangen i enormt tempo. Før omgangen har blitt en kvarter gammel, har laget produsert fire nye, feite målsjanser. Først – allerede i åpningsminuttet – drar Morten Moldskred seg på nytt fri på høyresiden. Han skjærer inn mot målet, og skyter hardt, men Stamatopoulos redder til corner.

Alfheim-publikummet er vant til å se Morten Moldskred jage i bakrom. Mot Fredrikstad fikk publikum se Sigurd Rushfeldt gjøre det samme. Ikke bare LØP han i bakrom, ved flere anledninger VANT han løpsduellene med FFK-forsvaret og kom seg til målsjanser også. Som da han dro seg inn sentralt (49. min.), og avsluttet i steget. Men også denne gangen hindret Stamatopoulos uttelling.

Deretter var det to ganger kombinasjonen Moldskred/Knarvik (52. min. og 60. min), der Moldskred gjør grovjobben og drar seg fri fra FFK-forsvarerne og serverer til en Knarvik på løp bakfra, men begge skuddene fra Knarvik går over målet.

I 64. minutt foretar FFK-trener Tom Nordlie et dobbeltbytte; midtbaneanker Kasey Wehrman og venstreving Raymond Kvisvik erstattes av midtspissen Gardar Johannsson og vensreback Daniel Wass. Formasjonen endres fra 4-3-3 til 4-4-2. Om det var Fredrikstads formasjonsendring som gjorde utslaget eller at hjemmelaget gikk tom for krefter, er uvisst, men i løpet av den siste halvdelen av andre omgang, døde kampen sakte ut.

Joel Lindpere er nær ved å komme til målsjanse når han stormer alene mot keeper (68. min.), men Stamatopoulos rekker ballen først, og avverger målsjanse. Utover dette blir publikum presentert for to omdiskuterte dommeravgjørelser. Først når Sigurd Rushfeldt kommer mot mål, men hindres av FFK-stopperne Piiroja og Ophaug (74. min.), og hevder seg hindret ulovlig. Deretter når Piiroja og TIL-stopper Miika Koppinen kolliderer i TIL-feltet ved et Fredrikstad-frispark (77. min.), og Fredrikstad roper på straffe. Men i begge tilfellene vinker dommer Espen Berntsen spillet videre.

Målsjanser blir det først på overtid; begge er det gjestene som står for – og begge er på frispark. Først er det Raio Piiroja som treffer tverrliggeren i en gjenvinning etter frispark. Deretter serverer Abgar Barsom et nytt giftig frispark fra kanten: Celso Borges stuper inn og forandrer retning på skuddet, men Sead Ramovic er raskt nede og får slått til corner.

Mindre imponerende på overtiden er det at Tore Reginiussen pådrar seg gult kort for å kakke bort ballen etter at dommeren har blåst.
– Ja, det var forferdelig unødvendig, erkjenner Reginiussen selv.

TILs beste var Morten Moldskred.   Dommer var Espen Berntsen.