Tippeligaen 2009: Tromsø IL - Aalesund FK

Lønn som fortjent.

Endelig skulle TIL og trener Per-Mathias Høgmo få oppleve at spillemessig overtak betalte seg – også i form av poeng.
I forhold til antall sjanser var forskjellen på TIL og gjestene mindre mot Aalesund enn mot både Viking, Lyn, Bodø/Glimt og Rosenborg. Men i åpent spill var likevel TIL sterkere enn sunnmøringene – og vant derfor fortjent 3-1.

– Jeg har mange ganger denne sesongen stått her og snakket om marginer, og det kjennes veldig, veldig godt å snakke om marginer når de endelig er på vår side, smiler TIL-trener Per-Mathias Høgmo.
Han opplevde for første gang på lenge at laget hans fikk uttelling som sto i rimelig samsvar med antall skapte sjanser, og var stort sett fornøyd med de fleste – og det meste – av det han så i oppgjøret mot Aalesund.
– Om jeg skal sette fingeren på noe, så må det være åpningen av andre omgang. Der var vi litt for avventende, sannsynligvis litt preget av å få mål mot oss på overtid i førsteomgang. Men etter hvert som andreomgangen skrider frem, overtar vi stadig mer av spillet og vinner fortjent, mener han.

Første omgang.
Kampen åpnet med at hjemmelaget viste en aggressivitet og vilje til å vinne duellene – på samme måte som laget viste i onsdagens hjemmekamp mot Viking. Flere – blant annet Adriano Munoz og Ruben Yttergård Jenssen – viste vilje til å avslutte, men de klareste målsjansene i åpningsomgangen, var det gjestene som hadde: Khari Stephenson smelte til fra 16-meteren etter ti minutter – og traff stolpen. Tidligere hadde Demar Phillips lyktes i å komme «blindt» på venstresiden og avslutte over. De to i samspill sto bak gjestenes scoring også: Phillips løsnet skudd, Tore Reginiussen halvklarerte ved blokkering, men Stehpenson fulgte ballen og satte inn utlikningen.
Hva TIL hadde å by på?

I tillegg til å ha ballen klart mest, og i å komme til en rekke nesten-muligheter, hadde hjemmelaget to feite muligheter. Først scoringen, som startet med en heroisk innsats av Tom Høgli i en seig duell med Aalesunds venstreback Demar Phillips. Duellen endte uavgjort, ballen havnet sentralt i banen hos Ruben Yttergård Jenssen som oppdaget Lars Iver Strand på høyrekanten. Strand lurte en sliten Phillips, la inn i feltet, der Adriano Munoz møtte innlegget på «første» stolpe og styrte hjemmelaget i føringen.

Fem minutter senere hadde Morten Moldskred en eventyrlig mulighet til å doble ledelsen. Sunnmøringen maktet det kunststykket å stusse seg selv fri; stussheadet, gjorde et bueløp, og befant seg dermed i klar scoringsposisjon, men avslutningen var ikke like spektakulær som forarbeidet, og skuddet gikk utenfor.

Andre omgang.
Andre omgang åpnet avventende, og bar i urovekkende grad preg av å likne på flere av vårsesesongens hjemmekamper, men gradvis tok hjemmelaget tak i kampen. Vendepunktet kom etter en times spill; i en periode med massivt press mot Aalesund-målet, der de fleste TIL-spillerne bar preg av vegring for skudd, tok Lars Iver Strand til slutt ansvar og fikk flesket i vei et skudd. Skuddet var ikke godt nok til å fortjene karakteristikken målsjanse, men satte likevel liv i hjemmelaget igjen – som i det resterende av kampen langt på vei leverte årsbeste.

Uttellingen kom drøyt kvarteret før slutt, da innbytter Kevin Larsen på nydelig vis spilte frem Morten Moldskred, som satte inn 2-1. Senere kom høyreback Tom Høgli i fokus, da han avanserte til dødlinja, la hardt inn i feltet en ball AaFK-back Enar Jääger ikke lyktes å styre andre steder enn i eget mål.
Og etter 3-1 ga gjestene opp – mens hjemmelaget jaktet flere mål; som da Ruben Yttergård Jenssen fra distanse smalt ballen i tverrliggeren på hel volley – eller da innbytter Sigurd Rushfeld på overtid headet utenfor etter innlegg fra venstre.
– Jeg burde ha scoret på den. Hadde jeg vært i kampform, ville jeg muligens ha «satt» den, sier Rushfeldt selv.

TILs beste var Tom Høgli.     Dommer var Roy Helge Olsen fra Våg IL.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Eirik Haldorsen).

Oppdatert: 29.06.2009