Cup NM 4.runde 1986: HamKam - Tromsø IL

Hvor var du, OL-landslagstrener Nils Arne Eggen ? Du burde vært på Briskeby. Der skulle du ha sett Per Høgmo. Der ville du ha notert et par pluss bak Lars Espejord som allerede er blant OL-kanditatene dine. Og der kunne du etterpå fortalt fotball-Norge at Tromsø IL igjen har funnet våpenet til høstjakta.

I denne kampen het kanonkaliberet Per Høgmo. Han spilte sin hittil beste kamp i TIL-trøya. Han ble banens stjernespiller. Han sendte TIL til kvartfinalen på et kanonskudd syv minutter før full tid i andre ekstraomgang. Kort og greit: Per spilte som han allerede hadde den norske OL-landslagsdrakten på seg.

Vi har aldri opplevd maken. Det var en kamputvikling som bare en Holleywood-regisør kunne satt i scene. Men dette var virkelighet. Syv minutter før full tid kom avgjørelsen. Per Høgmo kjempet til seg ballen i kamp med en HamKam-forsvarer og fikk fri veg mot mål. Fra spiss vinkel klemte han til med all den kraften som var igjen i beina etter nesten  to timer med tempofylt og kraftsugende fotball. Den satt prefekt, Per, i lengste hjørnet for HamKams keeper Einar Rossbach.

Fra å valse rundt som spurver de første tjue minuttene av kampen, vokste de seg som isbjørner i fortsettelsen, intet mindre enn imponerende mot serietoer HamKam. Det var da Lars Espejord brukte sin basketball-spenst og svevde et par hoder enn HamKam-forsvaret. Per Høgmo gjorde forarbeidet. I stedet for å skyte selv, søkte han ned på dødlinja med en kjapp finte. Overlegget satt som klistret på pannebrasken til Lars Espejord.  1-1 og da hadde TIL den ene foten i kvartfinalen.

Oppdatert: 11.03.2004