Cup NM 4.runde omkamp 1985: Tromsø IL - Viking

Det nytter ikke for Viking. De blir offer hver gang Nord-Norsk fotball har en nytt storlag på gang. Det skjer hvert femte år: I 1975 vant Glimt 2-1, mot Viking på Aspmyra i kvartfinalen. I 1980 vant Mo IL  3-1 i kvarfinalen i Stavanger. Og nå ble Viking sendt hjem som slakt - riktignok i 4. runde. Stavanger-lager er blitt "prøvekluten" for nordnorsk fotball på sitt beste. Hvert femte år har det vært spesielt godt.

Respekten for nordnorsk fotballs gode årgang var også påtakelig. I går gikk nemlig Tromsø IL langt utenpå sine blaserte kolleger. Da kreftene virkelig skulle måles i to ekstraomganger, og divisjonsforskjellen markeres - var det Tromsø-laget som gjorde Viking til statister.

I en uhyre spennende og tidvis dramatisk omkamp, var det viljen og fysikken som gjorde Tromsø IL til kvartfinalist. Men det tok en halv time av kampen før hjemmelaget klarte og riste av seg den smule respekt som ennå satt i spillerne. Men da TIL-spillerne turte og ta sjansen på at de var bedre enn sine motstandere mann-mot-mann, tok de tak i kampen - ristet av seg mer og mer frustrerte Viking-spillere, og gjorde kampen alene.

Tromsø IL ga tidlig beskjed om at de ønsket å være med på avgjørelsen om kvartfinaleplassen.  Per Høgmos scoring etter ti minutter, ble drømmeåpningen. Han gled gjennom Viking-forsvaret etter gjennomspill i midten. - dro seg litt mot siden, før han dundret ballen forbi Erik Thorstvedt i Viking-keeperens lengste hjørne. Vikings utligning etter knappe havtimen lå lenge som en trussel ilufta, før den ble efektuert av Kjell Lundal.

Som i Stavanger var TIL-mannskapet fulle av krefter i sluttfasen - basert med større vilje enn motstanderne. De siste ti minuttene av andre omgang ble en uhyre sterk offensiv. Blant annet da Sigmund Forfang sto i veien for Lars Espejords skudd for åpent mål fra fem meter. Men midt i denne periode viste Bjarte Flem kvaliteter. Hans fotparade alene med Cato Andersen var perfekt.

Avgjørelsen var fullstendig den siste halvtimen - alle 30 minutter etter ordinær tid. Avgjørelsen kunne falt allerede etter tre minutter da Per Høgmo la ballen i treverket helt opp i krysset. Men bare fem minutter senere ble det mål: Et glimrende angrep ble avsluttet av Truls Jensen som signerte 2-1. Per Høgmo spilte Trond Johansen glimrende gjennom på diagonalt fra kant. Skuddet halvklarete Thorstvedt, men returen tok Truls Jensen seg av. Og bare fem minutter ut i andre omgang avsluttet Per Høgmo som han startet. Lars Espejords skuddforsøk fra skrå vinkel, effektuerte Høgmo i mål. Bedre årgang tror vi TIL aldri har hatt. Det vil nok Strømsgodset få føle på onsdag.