1.kvalikkkampfor1.div. 1985: Moss FK - Tromsø IL

Bjarte Flem, verdensberømt i Tromsø for to hendelser -
Strafferedningen i opprykkskampen mot Moss ... og du vet hva!!!

Spreng Tromsøbrua. Spreng Sandnessundbrua. Tromsø har fått luftbru til fotball-norge, og reiser på første klasse!!  Tromsø IL har allerede detonert ei fotballbombe. Med kort lunte smalt det på Melløs Stadion, og etter gnistregnet sto Tromsø Idrettslag igjen som et toppserielag !! 

Fire minutter før pause var Tromsø IL i 1. divisjon. Trond Johansen satte straffesparket i mål etter at Per Høgmo ble felt på fem-meteren. Da var saken klar. Saken var både biff, ertersuppe og mølje for den sak skyld - trudde vi. Inntil Yngvar Bendiksen felte Øyvind Huseby tre minutter før slutt - innenfor TILs 16-meter.

"Trollungen" fra Trondheim som skulle berge toppseriekontrakten, sviktet imidlertid da det gjaldt som mest. Øyvind Husebys straffespark ble for enkelt for Bjarte Flem. Styrmannen fra Sunnmøre rodde toppeserie-kontrakten i havn på en utrolig måte.

Da har vi notert dramatikken - de siste hektisk minuttene da de rød/hvite var i ferd med å miste alt de hadde. De hadde nemlig det alle gjeveste i norsk fotball i lomma. Og det holdt på å glippe da det ikke var tid igjen til å detonere en ny bombe. Da glemmer vi at kampen ikke var særlig god. Den ble derimot underholdene - fordi nykomlingene mot hjemmelaget som har ni sesonger bak seg i 1. divisjon.

Fordi det var TIL som var best i de fleste av de 90 minuttene. Og fordi det var TIL som scoret - og gjorde det før Moss skaffet seg tilbud. Da måtte nemlig Moss kvittere, og ville beholdt plassen i 1. divisjon med uavgjort. Den utrolige gleden og de frydefulle TIL-spillerne var ubeskrivelig da kampens eneste mål kom. Trond Johansen igjen med sin fryktede venstrefot - denne gang fra straffemerket. 23. åringen fra Sørreisa som nærmest er blitt en reisende i frispark, ga ikke Nils Espen Eriksen i Mosse-målet noe mulighet.

Yngvar Bendiksen var imidlertid sønderknust i de minuttene TIL skulle ro det hele i land med ro, sikkerhet og tillitsfullt forsvarsarbeid i sluttminuttene.  Fire minutter før slutt var det nemlig han som la Øyvind Huseby ureglementert ned i TILs straffefelt. Men det lettet så utrolig mye da Bjarte Flem svært så selvsikkert lå nede og holdt ballen i fast grep.

I sin yre og ukontrollerte omfavnelse av Bjarte Flem var faktisk flere av TIL-spillerne i fare for å lage nytt straffespark. Mens Flem holdt ballen i favnen var omfavnelsene så intime at mange av TIL-spillerne ikke enste om de la hendene på ballen. Og da var resten ren formalitet. Så yrende og rørende. Så fanatisk herlig. Og da fikk de få nordlendingene Melløs Stadion til å eksplodere tredje gang. Først ved scoringen, så ved redningen, og endelig da fløyta gikk for full tid. Den lengste andre omgangen vi har opplevd.  

Dommer var Svein Inge Time fra Randaberg.

 

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Nordlys).

Oppdatert: 07.03.2004

Del dette: