Kvalifisering2.div. 1977: Kirkenes IF - Tromsø IL

Aldri har vel lyden av en dommerfløyte vært en slik liftlig musikk i TIL-ører som på Bugøynes Stadion 10 mil fra Kirkenes, sånn omtrent klokka kvart på tre. Da gikk dommer Tor Kaspersens fløyte for full tid i kvalifiseringskampen mellom Kirkenes IF og Tromsø IL.  Og resultatet var klart : KIF vant 1-0, men led nederlag. TIL tapte kampen, men vant likevel. For 0-1 på Bugøynes ga TIL 3-2 sammelagt i kvalifiseringen. Dermed er laget klart igjen for 2. divisonsspill.

At dommerfløyta måtte være en liftlig musikk, er rett og slett fordi andre omgang var en ren lidelse for enhver TIL-henger. I grunnen var hele kampen det. La det med en gang være nevnt at Tromsø IL ikke spilte noen stor kamp. Faktisk var det vel den sletteste forestilling TIL har levert denne sesongen.

Men det var forholdene på Bugøynes som gjorde spillere og ledere virkelig nervøse. Gressmatta holdt mål, selv om deler av banen var jordhauger. Været kunne vanskeligere ikke ha vært verre. Det norske flagget som skulle gi kampen et skinn av heder og verdighet, sto rett ut av flaggstanga. Og i kastene måtte vinden ha vært oppe i ganske mange sekundmeter. Det sammen med snø- og haglbyger som gjorde det hele til en sjanseseilas. Under slike forhold kunne nesten alt skje. Og når sant skal sies holdt neste 2. divisjonskontrakten på å raktne for TIL på Bugøynes.

Kirkenes IF hadde en ganske sterk medvind i første omgang, og greide i alle fall delvis og utnytte den. Etter en god åpning ble TIL-laget presset tilbake på banen. Det ble en kjemping i laget som gikk ut over spillets kvalitet. TIL kom aldri inn i sitt eget tempo, det ble for oppjaget og hektisk. Byrdene måtte bæres i forsvaret, og det var kritisk foran TIL-målet en del ganger. I midlertid ryddet TIL-forsvaret anført av keeper Torbjørn Schanke og midtstopper Arne Nordang opp i stor stil. TIL kom gjennom den hektiske første omgang med bare ett baklengs mål.

Andre omgang burde ha blitt TILs. Laget hadde vinden i ryggen, da laget entret banen etter pause. Men værgudene og KIF ville det anderledes. Vinden skiftet retning og kom på tvers av banen, slik at TIL fikk liten hjelp fra den kanten. Og KIF øynet muligheter til 2. divisjonskontrakt, noe som ga laget fornyet inspirasjon. KIF-spillerne vant de fleste nærkampduellene og var oftest først på ballen. Det resulterte i flere farlige sjanser.

Men TIL hadde flere gode forsøk etter hvert, de fleste strandet på for dårlige avslutninger eller på KIF-stopper Alf Amundsens allstedværende fotballstøvler. Han ryddet opp i stor stil etter pause. TIL burde likevel ha scoret da Arve Antonsen var igjennom og skjøt i motsatt stolpe og ut. Og Kent Kristoffersen burde vel i alle fall scoret, da han var helt igjennom og alene med keeper like før slutt.  Jublen sto i taket i TIL-garderoben etter kampen, og det kan en godt skjønne.

Dommeren,Tor Kaspersen, Kvalsund IL, blåste mye, men hadde hele tiden kampen under full kontroll.

Oppdatert: 17.12.2003