3.div.distr.10 1960: Tromsø IL - Mjølner

I år som i fjor avfeide TIL den nord-norske mesteren, 4-0 ble sluttresultatet mot Mjølner, i en kamp der det i grunnen aldri var noe tvil om utfallet. For Mjølner betyr dette nederlaget at seriemesterskapet går tapt, og for hjemmelaget en pen avslutning på en delvis skuffende sesong. Et slikt TIL-spill tidligere i sesongen vill nok gitt annerledes resultater i serie og cup. Kampen ble, de trøstesløse forhold tatt i betrakning, ganske velspilt og svært spennende. TIL ledet 1-0 ved pause.

Allerede før kampen ante man at TIL ville trekke det lengste strået på en så tung og sleip bane, og antakelsene holdt stikk.  Mjølners shortpassing førte ikke frem på dette føret, og TILs større tyngde og innsatsvilje kom til sin rett. Etter innsatsviljen å dømme skulle man tro det var TIL som kjempet om seriemesterskapet, ikke Mjølner. Et nokså skjelden trekk ved denne kampen var ellers at hele tre mål ble annulert, to for Mjølner og ett for TIL. I tillegg brendte TIL et straffespark, og dessuten vrimlet det med sjanser som lett kunne gitt scoringer.

Det varte ikke lenge før den første ballen lå i nettet, men Truls Skarsfjords heading fra kloss hold ble korrekt annulert for offside. Den første godkjente scoringen lot vente 30 minutter på seg, det var Torbjørn Myrbakk som lyktes med ett overaskende skråskudd, og ballen føk inn like under tverrliggeren.  1-0 ved pause ga et noenlunde korrekt bilde av kampen.

Bare fire minutter etter pause smelte Svein Robertsen ballen i nettet fra 16-17 meter, og ballen havnet helt opp i vinkelen. Til stor overraskelse ble praktscoringen annulert, uten at vi fra vår plass kunne se at noen TIL-spillere var i offsideposisjon. Etter noen nervepirrende minutter hvor Mjølner også hadde sjanser til utligning, kom det avgjørende målet etter 20 minutter. Etter mye rot i møljen foran mål fikk Sigurd Jensen tilslutt plassert en markkryper helt bort i hjørnet. Egil Bygdnes økte til 3-0 på et pent straffespark etter at Tor Brandeggen var felt i skuddposisjon. Svein Robertsen avsluttet scoringene ved kaldt og rolig sette ballen bak Mjølner-keeper Mikalsen, fra kloss hold.

TIL viste seg fra sin beste side , med hurtige vekslinger og gnistrende innsatsvilje. Laget var hurtigere på de fleste baller, og vant storparten av duellene. Forsvarspillet var preget av den sikkerhet man har etterlyst tidligere i år. Centerhalf Magne Johansen var den største overraskelsen, så kontant og sikker har i hvertfall ikke vi sett han før. Egil Johansen arbeidet som en helt på sidehalfplassen, men spiller stadig for urent, og pådrar seg lett frispark. I løperekken boltrer Svein Robertsen seg bokstavelig talt som fisken i vannet, og ble mer nyttig for laget enn på svært lenge. Også Tor Brandeggen virket spillelysten og gjorde en meget god innsats.

Dommeren, Hans Rudberg, dømte myndig og godt. Annuleringen av Svein Robertsens praktscoring skal vi ikke diskutere, vi så ærlig talt ikke hva som foregikk.

Oppdatert: 03.08.2003