3.div.distr.10 1959: Tromsø IL - Harstad IL

TIL laget årets sensasjon i Nord-Norsk fotball på Idrettsplassen ved å slå storfavoritten HIL hele 6-1. Hjemmelaget hadde den dagen da alt lyktes, og inspirert av medgangen kjempet alle 11 som løver. Sjokkåpning med tre mål i de første 17 minuttene, tok litt av pusten ut av gjestene, som siden aldri greide å snu kampen. Det langvarige regnvære hadde satt store deler av banen under vann, men tross for de vanskelige forholdene ble det en fartsfylt, hard og tildels velspilt kamp.

De første ti minuttene ble preget av nervøst spill, ingen av lagene hadde i grunn noen farlige sjanser. Men så kom den første bomben: Brandeggen la pent inn foran mål, Wangberg gikk opp og headet pent forbi keeper. Sjokkscoringen fortalte også at HIL-forsvaret spilte temmelig åpent, - noe som ble tydelig bevist senere. Knapt minutter etter satte Svein Robertsen inn nummer to etter klyngespill. Og litt senere kom Edmund Kristoffersen fri på 16-meteren, tok seg god tid og satte ballen helt oppe i vinkelen. Etter 20 minutter reduserte HIL ved Bjarne Ag, men gleden varte ikke lenge, etter en hands like innenfor feltet ble TIL tildelt straffespark, Wangberg scoret sikkert, og dermed kunne TIL gå til pause med en høyst overraskende 4-1 ledelse.

De som trodde HIL skulle snu kampen etter pausen tok grundig feil, riktignok jevnet spillet seg ut, og gjestene presset i enkelte perioder, men det ble igjen TIL som scoret. Først ved Kristoffersen, så ved Brandeggen. Begge ganger ved at HIL presset og forsvaret deres hadde trukket opp på midtbanen.

TIL viste en imponerende innsatsvilje i dette oppgjøret, og etter sjokkåpningen spilte hele laget med inspirasjon og glød. Til tross for de seks mål løperne klarte å sette inn, vil vi likevel gi prisen til forsvaret denne gangen. HILs farlige løpere ble holdt pent i sjakk, og det var i første rekke dette som gjorde sensasjonen mulig. Skal vi utpeke dagens mann må det ble Svein Robertsen, den kjappe tenikkeren var i ypperlig slag, og kjørte rundt med HIL-forsvaret så det var en fryd. Tor Brandeggen spilte en ypperlig første omgang, og det var i første rekke hans innlegg som åpnet HIL-forsvaret. Forsvarets mann var Egil Johansen. Hugo Anthonsen hadde hele kampen et godt tak på farlige Røkenes, Bjørn Steinar Johansen skaffet også Bjarne Ag mye mere bry enn denne satte pris på.

Erik Braathen dømte godt, men kunne etter vår mening blåst litt oftere for farlig spill, ellers var det ikke noe å utsette på ham.

Oppdatert: 31.07.2003