NNM semifinale 1956: Tromsø IL - Kirkenes IF

Tromsø Idrettslag sikre seg retten til finalplass i årets "nordnorsken" Etter å ha slått Kirkenes IF 3-2 i en hard og fartsfylt kamp på Idrettsplassen i Tromsø. Etter første omgang ledet  KIF 2-1, men TIL scoret to ganger i annen omgang. Seiersmålet kom på straffespark i kampens siste minutt.  - seieren var fortjent. Kampen var meget hard, det viser antall frispark, KIF pådro seg ikke mindre enn 26 frispark, mens TIL nøyet seg med 15.  Første omgang var forholdsvis jevn og til tross for mange farlige situasjoner foran begge mål ble det tilsammen bare tre direkte skudd mot hvert av målene - foruten scoringene. I annen omgang lå TIL klart over.

Kampen var bare 45 sekunder gammel da Tor Brandeggen driblet seg fri og skjøt forbi den fremstormende KIF-keeperen og i mål. Denne elegante scoringen var en fin åpning av en riktig publikumskamp. Og man merker seg Kirkenes store spiller Schistad, han netter to ganger før pause.

I annen omgang åpner TIL meget hardt, og lå over hele omgangen, særlig de 25 første minuttene. Det gikk imidlertid hele 18 minutter før TIL klarte å utligne ved Brandeggen. Fra 20 meter sendte han i vei et knallhard skudd som keeper så vidt greide å berøre før den smatt inn ved stangen. Både publikum og spillere var forberedt på ekstraomganger da en Kirkenes-spiller i kampens siste minutt foretar en ulovlig felling av Brandeggen, under et TIL-oppløp inne i KIF straffefelt.  Dommeren dømmer straffespark - og det blir kontant satt inn av Johnny Kaasbøll.

Straffesparkavgjørelsen var utvilsom korrekt, men den ble mottatt med store demonstrasjoner av KIF-spillerne. Det var jo forsåvidt en "flau" avslutning på en kamp, men dette skyldes nok ene og alene  den KIF-spilleren som foretok den ulovlig fellingen av Brandeggen.

KIF-keeper Birger Olsen kom meget godt fra kampen, og kunne nok ikke ha avverget noen av målene.  Bjørn Steinar Johansen spilte også en god kamp - og dekket godt opp sin ving.  Gunnar Olsson lå langt over det han gjennomsnitlig har prestert denne sesongen.  Odd Hansen var ikke til å kjenne igjen fra tidligere kamper iår.  Johnny Kaasbøll dominerte i annen omgang hele midtbanespillet.  Hugo Anhonsen var som vanlig sikker og stø.  Harry Olsen var svak, riktignok ble det spilt lite på hans ving.  Oddvar Bueng leverte bra spill, men er ikke spesielt skuddsterk. Tor Brandeggen var TILs og banens beste spiller, han kjempet som en løve.  Arnold Jensen leverte også en ypperlig kamp.  Det samme gjelder Leif Johnsen.

Dommer Arne Jensen hadde en meget vanskelig oppgave, men han kom fra det med heder.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Dagbladet Tromsø).

Oppdatert: 23.07.2003