NNM finale 1956: Harstad IL - Tromsø IL

At fotballen er rund fikk man bekreftet for fullt ut. Aldri tidligere har vel et lag vært så stor favoritt som Harstad IL. Mot all formodninger gikk Tromsø IL hen og slo de siste tre års mestrene 2-0 - og det sogar i Harstad. Spillemessig ble det hele som cupkamper flest - opprevet og mere kamp om ballen enn virkelig spill. Til alles forbauselse viste TIL-guttene å være jevnbyrdig til sine farlige motstandere. At HIL vanligvis er et bedre fotball-lag enn TIL, er vel hevet over tvil, men hvordan kunne så HIL gå hen og tape etter å ha vunnet tre finaler på rad ?

Den vesentlige årsaken til nederlaget var vel undervurderingen fra HILs side, det ga TIL et meget gunstig utgangspunkt, og TIL vant da også de aller fleste duellene i kamp om ballen. Det var på mange måter en underlig kamp, det er ikke mange ganger i år at HIL-laget måtte gå av en kamp uten å ha scoret, men det hendte altså denne gangen - og det tyder på et godt forsvarspill hos TIL. Det må en tildels innrømme at laget leverte, men på den annen side må en se at HILs løprekke spilte under pari.

Det var ønskevær da kampen begynte, helt vindstill, lettskyet vær med enkelte solgløtt, og banen var i den aller beste forfatning etter å ha blitt preparert i en uke. Allerede etter et minutts spill skapte TIL et par gode sjanser foran HIL-buret, og det var ikke tvil om at Tromsø-guttene fra første stund gikk inn for seier. Spillet jevnet seg imidlertid ut, og begge lag hadde sine sjanser. Tætt Bendiksen hadde en flott sjanse etter tolv minutters spill, men skuddet var løst og ble lett fanget opp av Birger Olsen.

I slutten av første omgang blir Keeper Birger Olsen skadet, og junior-keeper Jan Johannessen blir kastet inn i heksegryta, men det viste seg at reservekeeperen kunne sine ting. Han spiller en aldeles fantastisk kamp. Så dagens menn var Jan Johannessen og to-målscorer Egil Johansen. Å bringe seieren i land er spørsmål om mål, noe Egil Johansen sørget for, men uten å ta noe av glansen fra ham, må keeper Jan Johannessen betegnes som lagets beste spiller.  Tromsø Idrettslag ble dermed Nordnorske mester 1956.

Dommer Erik Braathen, BOIF hadde hele spillet i sin hånd.

Oppdatert: 23.07.2003