NNM finale 1949: Tromsø IL - Bodø Glimt

I en spennende og fartsfylt  finalekamp sikret Tromsø Idrettslag seg mesterskapet for annen gang i klubbens historie, etter gnistrende innsats fra alle 11 mann på laget. Resultaet 3-1 må sies å gi et helt korrekt bilde av det som foregikk gjennom de 90 minutter kampen stod på. Som finaler flest ble heller ikke denne kampen det en kan kalle velspilt. Det var farten, innsatsviljen og kraften som var det dominerende trekk, men likevel sitter en igjen med inntrykk av at begge lag kunne spille fotball slik det skal spilles. Periodevis ble det servert riktig bra saker av TIL særlig i første runde, og av Glimt i lagets store periode i annen omgangs første kvarter.  Omlag 4000 var møtt frem, hvorav sikkert over 1000 tilreisende. Både Tromsø og Bodø var sterkt representert blandt publikum, noe som tydelig ble lagt for dagen av de taktfaste heiaropene fra tilhengerne fra begge lag.

Sin vane tro åpnet TIL i et forferdelig tempo, og hadde taket på spillet allerede fra de første minuttene. Med lange sjanseskapende baller oppnådde laget å skape farlige situasjoner foran Glimt-målet, og allerede i kampens sjette minutt satt den første ballen i nettet. Norvald Johansen  trakk opp et pent oppløp på høyre siden , og innlegget besørget Leif Johnsen i nettet fra trengt posisjon. I kampens 11. minutt gikk Hans Mortensen pent gjennom, og det velplasserte skuddet hadde ikke målmannen sjanse på. 2-0 til TIL og stor stemnig blant Tromsø-publikummet. Minuttet etter var Helge Bendiksen nær ved å nette, men  hans drønnharde skudd traff tverrliggeren. Første omgang ble dominert av TIL, ballen ble hele tiden holdt på Glimts banehalvdel. Ledelsen 2-0 var heller for knapp enn for stor.

I annen rundes første kvarter dominerte Glimt stort, og i denne periode leverte de kanske kampens peneste spill, og de scoret da også her. Etter hvert kom TIL-guttene til hektene igjen og spillet jevnet seg betraktelig ut. Og i det 23. minutt oppnådde TIL corner på høyre side. Norvald Johansen la inn en meget god ball som Håkon Nilsen møtte på hodet, og stillingen var dermed 3-1 for TIL. Og med det resultaet gikk kampen ut, og Tromsø Idrettslag kunne gå av banen som Nord-Norsk mester 1949.   Finaledommer var Angell Strøm.

Backparet er kanske lagets sterkeste del for tiden. Både Gunnar Olsson og Einar Jensen spilte en strålende kamp - kanskje kampens beste spillere. I løperekken var det Norvald Johansen og Helge Bendiksen som kom best fra oppgaven, men også de andre ytet god innsats. Ved finalemiddagen fikk TIL tildelt H.M. Kongenspokal og mesterskapsnålene. Det var svart av folk på kaia og stor stemning da "Kvaløy" forlot Harstad om kvelden med de nordnorske mestrene ombord.

Oppdatert: 15.07.2003